Ekonomi

2023’te 3 milyon 700 bin kırmızı benekli alabalık sulara salınacak

2023’te 3 milyon 700 bin kırmızı benekli alabalık sulara salınacak

ANKARA – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman sularında doğal olarak bulunan yerel alabalık popülasyonunun sürdürülebilirliği ve genetik kaynakların korunması için çalıştıklarını, bu amaçla 3 milyon 700 bin kırmızı benekli alabalık piyasaya sürüleceğini belirtti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında orman derelerine dönüştürülecek.

Yumaklı, ülkemizde doğal olarak bulunan milyonlarca kırmızı benekli alabalık türünün her yıl Bakanlığın DKMP Genel Müdürlüğü’ne ait yetiştirme istasyonlarında üretilip orman sularına bırakıldığının altını çizdi.

Orman sularında doğal alabalık popülasyonunun optimum seviyeye ulaşması, bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu ve genetik kaynakların korunmasına yönelik DKMP tarafından projeler yürütüldüğüne işaret eden Yumaklı, “Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştiriciliği ve Avcılığı Projesi kapsamında” dedi. Orman İçi Suları Projesi” kapsamında Trabzon Altındere, Mersin Çamlıyayla ve Bolu Abant Yetiştirme Tesislerinde üretim yapılmaktadır. İstasyonlarında alabalık üretimi yapıldığını belirtti.

Bakan Yumaklı, bu üç istasyonda yürütülen üretim çalışmaları sonucunda 2023 yılında 3 milyon 700 bin alabalığın derelere, 2002-2023 yılları arasında ise yaklaşık 42 milyon alabalığın orman sularına bırakıldığını bildirerek, şöyle konuştu:

“Alabalıkların doğal ortamlarına yerleşmeleri, sürdürülebilirlikleri, adaptasyonları, renklenmeleri, beslenmeleri, büyüme dönemleri, üreme büyüklüğüne ulaşan bireylerin yumurta performansları, yumurta çapı gibi konuların takibi amacıyla markalanmakta ve takip edilmektedir. Alabalık ilk kez işaretlendi. 2014 yılında akarsulara salımı gerçekleşti. 2014 yılından bu yana yapılan markalama çalışmalarında markalı alabalıklar salıverildiği yerlerden belirli aralıklarla yakalanıp takip ediliyor.

Orman sularındaki doğal alabalık popülasyonlarının desteğiyle; Bozulan alabalık habitatlarını rehabilite etmeyi, genetik kaynakları korumayı, doğal alabalık türleri hakkında farkındalık yaratmayı, sportif olta balıkçılığını geliştirmeyi, ülkemizin biyolojik çeşitliliğini gelecek nesillere sürdürülebilir bir şekilde aktarmayı hedefliyoruz. Özellikle küresel ısınmanın yaşandığı ve doğal istikrarın hızla değiştiği bu dönemde ekosistemin korunması büyük önem taşıyor. “Gerçekleştirdiğimiz projeler ve yürüttüğümüz çalışmalarla doğal zenginliklerimizi korumayı hedefliyoruz.”

habertekman.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu