Ekonomi

Mersin’de Ejder Meyvesi Hasadı

Mersin’in Silifke ilçesinde ejder meyvesi olarak bilinen pitaya bahçesinde sezonun ilk mahsulü toplandı. Kilosu 100 ile 150 lira arasında değişen fiyatlarla satılan ejder meyvesi üreticisinin yüzünü güldürdü.

Türkiye’nin üretim merkezleri arasında ilk sıralarda yer alan Mersin’de tropikal meyve üretimi son yıllarda artış göstermiştir. Anavatanı Vietnam olan ejder meyvesinin üretimi hem lezzeti hem de tüketim alanları nedeniyle yoğunlaşmıştır. Mersin’in birçok ilçesinde olduğu gibi Silifke’de de üretilen ejder meyvesinde hasat başladı. İlaç sektöründe, dondurma ve salata yapımında kullanılan meyvelerden biri olan meyve günlük normal tüketiminin yanı sıra 300 gram ile 1 kilo arasında değişen ağırlıklarda gelmektedir.

Yaklaşık 3 dönümlük alandan 15 bin tropik meyve toplayan üretici Feza Önal, Silifke’de son dönemde alternatif ürün olarak tercih edilen pidenin kaktüs familyasından olduğunu ve daha çok böyle ülkelerde üretildiğini belirtti. Vietnam, Orta ve Güney Amerika, Endonezya ve Malezya gibi.

Dondurma üretimi, salata ve ilaç sanayinde kullanılan, 300 gram ile 1 kilo arasında değişen tropikal bir meyve olan pitayanın haziran ayı başından itibaren çiçek açmaya başladığına işaret eden Önal, meyvelerinin 50 günde olgunlaştığını söyledi.

Meyvenin üretiminde herhangi bir gübreleme ve kimyasal çaba sarf etmediklerini belirten Önal, serada domates, biber, patlıcan gibi diğer ürünlere göre üretim maliyetinin düşük, veriminin yüksek olduğunu vurguladı. Üretici Önal, “3 dönümlük serada üretim yapıyoruz. 5 bine yakın fidanımız var. Bu yıl rekolte beklentimiz 10 bin meyve. Yıllar geçtikçe bu sayı artacak. Akdeniz iklimi en güzel iklimdir.” Dünyada tüm çiftçilerimize tavsiye ediyoruz.Anlaştığımız firmalara hububat hesapları satıyoruz.” – MERSİN

ayvacikajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu