Haber

İtalya kamu yayıncısında grev: ‘Hükümet ifade özgürlüğünü nefessiz bırakıyor’

İtalya devlet yayıncısı RAI’deki gazeteciler, Başbakan ve faşist İtalya’nın Kardeşleri partisi lideri Giorgia Meloni hükümetini ifade özgürlüğünü nefessiz bırakmakla suçlayarak bugün bir günlüğüne greve gitti. RAI üzerindeki siyasi nüfuz konusu İtalya’da uzun süredir tartışılsa da Usigrai gazeteciler sendikası, durumun Meloni ve hükümetinin göreve geldiği 2022 yılının sonundan bu yana daha da kötüleştiğine dikkat çekti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, RAI’de çalışan gazeteci ve İtalyan Ulusal Basın Federasyonu (FNSI) Başkanı Vittorio di Trapani, “İfade özgürlüğünü susturmak için gösterilen her çabaya karşı her zaman mücadele ettik ancak şunu net bir şekilde ifade etmek isterim ki son aylarda yaşananların eşi benzeri yok” ifadelerini kullandı. RIA ise bu eleştiri ve şikayetleri reddetti, sendikayı siyasi saiklerle greve gitmekle suçlayarak ‘şirketin çalışanlarına herhangi bir sansür uygulamadığını’ savundu.

‘BU SADECE RAI’NİN DEĞİL, ÜLKENİN SORUNU’

Öte yanda, greve rağmen, RAI’ye bağlı iki televizyon kanalındaki öğlen haber bültenleri normalde olduğu gibi yayınlandı. 24 saat haber yayını yapan RAI24’te ise çoğunlukla daha önce kayda alınmış programlara yer verildi. Meloni göreve geldiğinden bu yana, RAI’de çalışan çok sayıda önde gelen gazeteci ve sunucu hükümetin müdahalesini eleştirerek istifa etmişti. Usigrai sendikası başkanı Daniele Macheda, bugün basına yaptığı açıklamada, “Bu, sadece RAI’nin sorunu değil; bu ülkedeki bir basın özgürlüğü sorunu” dedi.

İtalya’da sansür konusu son olarak nisan ayında, 1943 yılında faşist yönetimin sona ermesi dolayısıyla anmaların yapıldığı bir dönemde, yazar Antonio Scurati’nin planlanan monoloğunun RAI tarafından iptal edilmesiyle gündeme gelmişti. Faşist lider Benito Mussolini hakkında tarihi romanları bulunan Scurati, burada Meloni’nin partisini faşizm sonrası köklerini reddetmediği için eleştiriyordu. RAI yetkilileri, monoloğu sansürlediklerini reddetti. Meloni de ardından söz konusu eseri kendi Facebook hesabından yayınladı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

dogankenthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu